Пловдивски университети изследват човешкия мозък

  • 26 септември 2014, 04:47
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 53c38090028d7

Публични лекции, посветени на Годината на човешкия мозък, са едни от първите събития в програмата на Европейската нощ на учените в Пловдив. Тя ще се днес (26 септември) и в нея взимат участие четири висши пловдивски училища - Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“, Медицинският университет, Университетът по хранителни технологии и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство.

Нощта на учените се провежда ежегодно в около 300 града в цяла Европа и по света. В България в програмата ще се включат градовете София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и Русе. Надсловът за втора поредна година е „Учените в триъгълника на знанието” - „Европейска нощ на учените 2014” K-TRIO 2 (Researchers in Knowledge Тriangle). Специален акцент в програмата на пловдивските висши училища е поставен върху Годината на човешкия мозък.


Първата тема в програмата е „Език, мислене, „общуване“ между хора и компютри“. Тя ще бъде представена от гост-лектора проф. д-р Светла Коева, директор на Института по български език към БАН.


Проф. дпн Дора Левтерова от Педагогическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“ пък ще запознае присъстващите с темата „Алтернативни езикови системи“. Тя ще развивие тезата, че жестовете са изходна форма в развитието на човешкия език и ще даде отговори на въпросите защо, къде и как днес в България се извършва подготовка за въвеждане на знаков билингвизъм в училищата за деца с увреден слух.


В Медицинския университет Нощта на учените стартира в късния следобeд - 16.00 ч. в Аудиторния комплекс на бул. „Васил Априлов” №15А. До 18.30 ч. там ще се проведе дебатът „Човешкият мозък - отвъд границите на познанието“, посветен на невронауката и предизвикателството да помечтаем отвъд постиженията на съвременната наука. Отборът победител ще получи възможността да участва в престижен международен научен форум.


Петъчното соаре „Храна за размисъл“, организирано от 18.30 до 23.00 ч. в Аудиторния комплекс, включва няколко забавни формата: „Танцувай с мен“; „Арт ателие“; Клуб „Интелигентност“ с участието на проф. д-р Дроздстой Стоянов и негови студенти; Градинско парти и Коктейл „Храна за мозъка“. От 14.00 до 17.00 ч. МУ-Пловдив съвместно с УХТ организира пътуваща академия, в нейните рамки студенти, докторанти и млади учени от двата университета ще направят презентации в хуманитарни и професионални гимназии под тепетата.


Свое „Научно кафене“ е обособил и Университетът по хранителни технологии. То е под надслов „Постиженията на младите изследователи - нови рецепти и технологии” и ще се проведе от 18.00 до 20.00 ч. А след него до 22.00 ч. ще бъде открита изложбата с дегустация „Храни, стимулиращи мозъка“.


По традиция от предишни години студенти и преподаватели от АМТИИ ще дефилират от Стария град до Римския стадион във времето от 19.00 до 19.30 ч., където от 20.00 до 22.00 ч. пловдивчани и гости на града ще имат удоволствието да присъстват на концерта „Кристално чисто“ с изцяло автентичен български фолклор.