Плътен шал срещу мръсния въздух

  • 03 декември 2018, 15:59
  • Default profile Автор Мария Димитрова
Angelova

Д-р София Ангелова е специалист по белодробни болести, вътрешни болести и иглотерапия и лазерпунктура. Завършила е медицина през 1982 г. с Хипократов медал. От 1991 г. е специалност по вътрешни болести, от 1995 г. по белодробни болести, от 1999 г. практикувам акупунктура и лазерпунктура, след успешно приключил квалификационен курс в МУ-София.

- Д-р Ангелова, колко в действителност е опасно мръсен въздухът и какво

влияние оказва на организма и здравето ни?


- Нека да не стресираме хората, да не създаваме паника. Всяка година, когато паднат мъглите стават като чадър и задържат и повишават концентрацията на фини прахови частици. Когато си в такава среда за кратко време може да се предизвика кашлица - по този начин белят дроб изчиства поетите токсични вещества и се предпазва от тях. Особено важен защитен механизъм е лигавицата на дихателните пътища, която има клетки с реснички. Ресничките извършват 1000 - 1500 удара в минута. Заедно със слузта върху тях, по която полепват токсичните вещества, се изчистват.

Проблемът е при пушачите. При тях под влияние на тютюневия дим тези реснички са парализирани и по този начин токсичните газове проникват много по-лесно в дробовете и могат да предизвикат възпалителни заболявания. Проблем е, когато хората живеят ежедневно, продължително в условията на повишени фини прахови частици. Тогава се създават условия за развитие на хроничен белодробен възпалителен процес - може да се развие хроничен възпалителен процес на белите дробове.

Научните проучвания показват, че хората, които живеят в центъра на големите градове, където има повече автомобили и се отделят повече токсични газове - при тях рискът от хронично белодробно обструктивно заболяване е по-висок. В случая при нас се повишават епизодично - в есенно-зимния и пролетния сезон. 

- Какъв съвет бихте дали на хората да се предпазят от замърсения въздух? 

- Болните с хронична обструктивна белодробна болест и бронхиална астма, със сърдечо-съдови заболявания да ограничат максимално излизането навън в този период от време. Ако все пак се налага да излязат - трябва да използват плътно оплетени шалове.

Завързан хубаво около носа и устата няма да има проблем, защото шалът затопля въздуха и филтрира тези частици. Също така е желателно да се диша през носа, не през устата. Що се отнася до медикаментите, които приемат пациентите с астма и хронична обструктивна белодробна болест - те трябва да ги приемат редовно и да не ги забравят. Относно здравите хора - много млади хора обичат да спортуват, да тичат на открито в парковете, да ходят на работа с велосипед. Това е похвално, но в периода на повишена концентрация на фини прахови частици препоръчваме да не извършват тази дейност, защото всяка физическа дейност води до повишаване дълбочината на вдишване, в резулта, на което проникват в белия дроб повече фини прахови частици. Съветваме хората да приемат антиоксиданти, да консумират повече плодове и зеленчуци. 

- Въздухът сега по-мръсен ли е от преди години?

- Участвах в експертен съвет към Столична община, ръководен от  Кмета Г-жа Йорданка

Фандъкова. На този експертен съвет предложих и с подкрепата на общината организирахме безплатни прегледи за софиянци, като призовахме пушачите и пасивните пушачи, по време на които до сега установихме при 33% от преминалите хронична обструктивна белодробна болест, които  получиха лечение. На този експертен съвет бившият екоминистър Нона Караджова заяви, че от 50 години насам София е най-чиста в последните години. Тя включва времето, когато работеше Кремиковци. В този период сме дишали повече прахови частици.

Сега много се говори, това е чудесно. Трудно ще се промени нещо, докато не се промени начина на отопление. Твърдото гориво е източник на много фини прахови частици. Мокрите дърва с 47% увеличават фините прахови частици. Ние караме и много стари коли. Всичко това влияе на въздуха. Но за съжаление е свързано със социалния статус на българското население. Считам, че ако доходите на населението се повишат до нивото на другите държави в ЕС, тогава и въздухът ни ще бъде по-чист и хората ще бъдат по-здрави! Ще цитирам данни от Дъблин - след забраната за използване на твърдо гориво значително намалява заболеваемостта от белодробни заболявания.

- Трябва ли в сезона на грипа да проветряваме често помещенията, след

като въздухът навън е мръсен?


- Задължително. В сезона на грипа проветряването е много важно, защото вирусите не обичат кислородната среда. В големите градове по време на час пик, няма как да се проветрява. В малките градове и селата - също.

Съветваме проветряването да става във времето, когато има по-малко автомобили и през нощта, когато интензивността на използване на твърдото гориво е по-ниска. 

 

 

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за февруари на тема "Еко е, събираме разделно" ТУК!