По 50 лв. на гъбари и билкари, ако открият труп на диво прасе

  • 11 юли 2019, 09:31
  • Default profile Автор Цвета Иванова
Medium %d0%b4%d0%b8%d0%b2%d0%b8 %d0%bf%d1%80%d0%b0%d1%81%d0%b5%d1%82%d0%b0

По 50 лв. ще получи всеки човек, който съобщи за труп на диво прасе в гората или полето, съобщи областният управител на Монтана Росен Белчев. Предполага се, че гъбари и билкари, които тези дни бродят из горите, ще се натъкнат на мъртви животни, покосени от болестта африканска чума. По 50 лв. за всяко убито диво прасе получават и ловците. Те могат да упражняват индивидуален лов по всяко време, за да изтребват глиганите. В Монтанско популацията им е извънредно висока. През пролетта при преброяване са регистрирани 1800 прасета, но сега с новородените малки  броят им е много по-висок.

Росен Белчев е разпоредил да започне спешно преброяване на прасетата в домашните дворове във всяко село на областта. Ако се появи болестта и в Монтанско, то обезщетение ще получат само собствениците на регистрираните животни. Задачата се възлага на кметовете на общините и селата.

Африканската чума приближава до областта. В Плевен са регистрирани 9 огнища, а през Дунава в Румъния – стотици. Това задължава ветеринарните и всички държавни органи да предприемат всички мерки за предотвратяване на разпространението на заразата, обясни губернаторът.