По-малко и по-лоши зеленчуци и плодове в Благоевградско

  • 16 май 2016, 08:38
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 2e0aed68 86ea fa18

Земеделците в Пиринско са в паника заради природните катаклизми, които се отразяват пагубно на тяхната продукция. Февруари, март и април бяха много топли, а май е много дъждовен. Амплитудите в температурите смущават вегетацията на растенията.


"Зеленчуковите култури и в оранжериите, и на открито са нападнати от болести - гъбни и бактериални. Има опасност над 20-30% от реколтата да бъде унищожена. Тези природни аномалии се отразяват и на качеството на нашата продукция", казва председателят на Сдружение "Югозапад" Георги Кафтанов.


Проблем има и при овошките, и при лозята. Просто няма стока, тя се скапва, уточнява той. Според него цените на родната продукция зависят най-много от вноса, който се прави. Все още е проблем, че у нас се вкарват развалени зеленчуци и плодове и от Европейския съюз, и от трети страни. "Най-много това важи за съседна Гърция. Факт е, че държавните институции се борят срещу нерегламентирания внос на земеделска продукция у нас.


Правят се опити да се ограничи този процес, но не може да се спре. Наши търговци вземат на ниски цени от южната ни съседка стока и я пласират по пазарите. Евтини са, защото са некачествени. На практика българският потребител яде нещо, за което няма гаранция, че е с добро качество. Ние пък основно търпим загуби от нереализирана продукция. Идва гръцката стока и събаря цените", обяснява Кафтанов. Цените за крайния потребител са високи, макар че в момента розовият домат се търгува на едро по 1,60 лева. На пазара обаче цената му е над 3,00 лева.


"Спекулата е другият проблем в бранша. Както и нерегламентираната търговска дейност. Стоката минава през 2-3 ръце и всеки си слага надценка. Затова за купувача накрая остава да плати по-висока от реалната цена", твърди земеделският производител. Засега българските домати са само от отопляеми оранжерии, към 25 май ще се появят на пазара и домати от неотопляеми оранжерии. Те ще са на по-ниски цени, тъй като собствениците им не са правили разходи за отопление.


От Сдружение "Югозапад 2013" настояват за засилване на контрола по границата.