По-малко са първокласниците в Ловешка област тази година

  • 15 септември 2016, 17:05
  • Default profile Автор Жанина Илиева
Medium mat 2

mat-2

Със 74 по-малко са започващите новата учебна година първокласници в Ловешка област спрямо завършилите тази година, съобщи Еленко Начев, началник на Регионалното управление на образованието в Ловеч. В края на миналата учебна година в областта са завършили общо 13 656 ученици, от които 1215 първокласници, докато записаните сега в първи клас са 1141.

В Ловешка област на 15 септември врата отварят 57 училища и 33 детски градини, каза още Еленко Начев. От новата учебна година е закрито основното училище в с. Гложене, като децата са насочени към средищното школо в Черни Вит, но някои родители са предпочели да ги запишат и в училища в общинския център в Тетевен. В Ловеч пък са преобразувани две държавни училища в едно – Професионалната гимназия по кожарство, облекло и химични технологии и Професионалната гимназия по икономика, търговия и услуги, като са запазени специалностите в кожарското училище, но, както е известно, ще се ползва базата на икономическото.

Шест маломерни паралелки ще има в училищата в община Ловеч, реши междувременно местният парламент. След оттеглянето на Академия „Литекс” от града под минимума остават два класа в СУ „Св. Климент Охридски”. Четири паралелки под пълняемостта пък остават в СУ „Св. св. Кирил и Методий” – с. Александрово.

Учителите в региона са 1672-ма. Към 14 септември има 24,5 незаети места в сферата на образованието. Търсят се преподаватели по английски език, математика, детски учителки, възпитатели за начален курс и др.