По-скъпо ще плащат за боклука в Ружинци, в Ново село - не

  • 06 януари 2020, 16:14
  • Default profile Автор Цвета Иванова
Medium rujinci razdelno

По-висока такса смет ще плащат и жителите на община Ружинци. На последното си заседание общинският съвет прие нови цени за събиране и извозване на боклука. Вместо досегашните 2 промила от данъчната оценка на имотите, жителите на общината ще плащат по 2,6 промила. За тях завишението е с 25%. Увеличението за фирмите е от 4 на 5 промила, което е с 30% повече.

Увеличават се разходите за поддържането на чистотата, така аргументира поскъпването кметът Александър Александров. Годишно се извозват до депото във Видин по 400 тона боклук, тази година се планира и доставка на нови съдове за сметта, допълни управникът.

В Ново село обаче общинските съветници отхвърлиха предложението на кмета Георги Стоенелов за увеличаване на таксата за боклука. Той поиска тя да се вдигне от 3 на 3,5 промила, но общинарите отказаха.

Общинският съвет в Чупрене предстои да гласува нова тарифа на такса смет. Чупрене е най-отдалечената община от Видин. Тя вози боклука си до регионалното депо по 80 км в едната посока, което увеличава значително разходите за сметоизвозването.