По три булеварда ще премине празничното шествие във Варна

  • 23 май 2019, 12:30
  • Default profile Автор Жулиета Цветкова
Medium 23 %d1%88%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b8%d0%b5

Общо 110 блока с представители на детски градини, училища, университети, на образователни, културни, спортни и социални институции ще се включат в традиционното празнично шествие във Варна по случай 24 май. За първи път то ще се движи в две успоредни колони в отделните платна на бул. „Мария Луиза“ до кръстовището с бул. „Сливница“. След това част от блоковете ще продължат по бул. „Осми Приморски полк“, а друга - по бул. „Сливница“.

Денят ще започне в 9,20 ч. с благодарствен молебен в катедралния храм „ Успение Богородично“. Точно в 10 ч. на площад „Св. св. Кирил и Методий“ ще бъде издигнат българският флаг, след което ще бъде изпълнена фолклорна композиция с участието на състави от основни и висши училища.

Шествието под звуците на химна „Върви, народе възродени“ по традиция ще поведат  ученици и учители от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“. След тях ще вървят блоковете на училищата, удостоени с награда „Варна“ за 2019 г. и честващите юбилеи - Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ (75 г.), ОУ „Захари Стоянов“ (50 г.) и Гимназията с преподаване на чужди езици „Йоан Екзарх“ (25 г.) Във връзка с титлата „Варна - Европейски град на спорта – 2019“ тази година е сформиран и блок на спортните клубове. По бул. „Владислав Варненчик“ ще бъдат разположени всички блокове на детските градини.

След края на шествието в 11 ч. пред централния вход на Морската градина ще започне концерт на фолклорен ансамбъл „Варна“ под мотото „Да поиграем на празника”.

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за юли на тема "Спортно лято" ТУК!