По три булеварда ще премине празничното шествие във Варна

  • 23 май 2019, 12:30
  • Default profile Автор Жулиета Цветкова
Medium 23 %d1%88%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b8%d0%b5

Общо 110 блока с представители на детски градини, училища, университети, на образователни, културни, спортни и социални институции ще се включат в традиционното празнично шествие във Варна по случай 24 май. За първи път то ще се движи в две успоредни колони в отделните платна на бул. „Мария Луиза“ до кръстовището с бул. „Сливница“. След това част от блоковете ще продължат по бул. „Осми Приморски полк“, а друга - по бул. „Сливница“.

Денят ще започне в 9,20 ч. с благодарствен молебен в катедралния храм „ Успение Богородично“. Точно в 10 ч. на площад „Св. св. Кирил и Методий“ ще бъде издигнат българският флаг, след което ще бъде изпълнена фолклорна композиция с участието на състави от основни и висши училища.

Шествието под звуците на химна „Върви, народе възродени“ по традиция ще поведат  ученици и учители от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“. След тях ще вървят блоковете на училищата, удостоени с награда „Варна“ за 2019 г. и честващите юбилеи - Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ (75 г.), ОУ „Захари Стоянов“ (50 г.) и Гимназията с преподаване на чужди езици „Йоан Екзарх“ (25 г.) Във връзка с титлата „Варна - Европейски град на спорта – 2019“ тази година е сформиран и блок на спортните клубове. По бул. „Владислав Варненчик“ ще бъдат разположени всички блокове на детските градини.

След края на шествието в 11 ч. пред централния вход на Морската градина ще започне концерт на фолклорен ансамбъл „Варна“ под мотото „Да поиграем на празника”.