Почетен плакет за народния певец Любен Захариев

  • 14 септември 2020, 20:50
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium img 0202

Кметът д-р Цветан Ценков връчи отличието на дългогодишния солист на Ансамбъла за народни песни и танци „Дунав“ и носител на званието „Почетен гражданин на град Видин и общината“ по повод излизането му в пенсия и големите му заслуги за съхранението и популяризирането на песенния фолклор на Северозападния регион. На срещата с Любен Захариев в Общината присъства и заместник-кметът по хуманитарни дейности и социална политика Борислава Борисова.

Народният певец благодари за признанието и вниманието от страна на общинското ръководство и сподели моменти от най-големите успехи в своята кариера, както и намерения, които смята да осъществи в близко бъдеще.

Любен Захариев има множество записи в Българското национално радио и Българската национална телевизия, концерти в страната и чужбина, участва в съвместен концерт с хор „Мистериите на българските гласове“, носител е на редица национални и международни награди, сред които златен медал от фолклорния фестивал „В планината на Орфей“ през 2015 г., плакет „Лауреат на вокалното изкуство“, връчен по време на Национална среща на най-добрите гласове в българската народна музика в гр. Калофер, 2017 г.; бил е ръководител на вокални фолклорни групи. Името на Любен Захариев е записано в почетната книга на Николай Чапански „Най-известните изпълнители на народни песни и инструменталисти при БНР и БНТ“. Неговият глас е разпознаваем и уникален, а приносът му като пазител на народното творчество на видинския край – неоценим, допълват от общината.