Починала жена от Провадия спаси два човешки живота

  • 13 декември 2019, 08:41
  • Default profile Автор Жулиета Цветкова
Medium %d0%92%d0%9c%d0%90 5

Жена на 57 години от Провадия, изпаднала в мозъчна смърт вследствие на исхемичен инсулт, даде шанс за живот на двама души. Донорската ситуация бе реализирана тази седмица във варненската университетска болница „Света Марина“, чието ръководство заедно с координаторите по донорство проф. д-р Вилиян Платиканов и д-р Валентин Маринчев изказаха съболезнования на близките на пациентката и голяма благодарност за съгласието им да дарят органите й в този труден за тях момент.

Единият от бъбреците на жената е присаден на мъж с хронична бъбречна недостатъчност в УМБАЛ „Александровска“. Трансплантираният е на 31 години от Монтана и все още не провежда хемодиализно лечение. Той е показал най-голям процент органна съвместимост с донора от общо 6 поканени от листата на чакащи. В момента мъжът е в стабилно общо състояние и се възстановява в клиниката по анестезиология и интензивно лечение.

Екип на Военномедицинската академия, ръководен от доц. Васил Михайлов, пък е извършил поредна чернодробна трансплантация. Донор е починалата провадийка, а реципиентът е 46-годишен мъж от Стара Загора в крайна фаза на чернодробно заболяване. След 6-часовата интервенция пациентът е в добро състояние, контактен, адекватен. Предстои му период на възстановяване.

Ръководствата на двете болници изказват изключителна благодарност към близките на донора, както и към екипите на Военновъздушните сили и на варненската болница „Света Марина“, за перфектната организация, прехождаща осъществяването на трансплантациите.