Почитаме Св. Архангел Михаил - вождът на небесните сили

  • 08 ноември 2019, 00:01
  • Default profile Автор Цвета Иванова
Medium product 151

Такъв ден като днешният имат в календара си повечето християнски народи. Това е денят на свети архангел Михаил, наричан от българите още Душовадника.

Архангелите са висши ангели. Църквата почита 7 такива ангели, всеки от които  си има особено служение като посредник между бога и хората. Архангел Михаил е вожд на небесните сили. При деленето на ролите на него се паднали мъртвите. Народът вярва, че той взема душите на мъртвите и ги занася на оня свят. Затова го наричат още Душовадник. В такъв смисъл неговият ден е посветен на смъртта, на „умирачката”. Не случайно голямата задушница за почит на мъртвите е наречена Архангелова.

На днешната трапеза се слагат специални ястия – курбан от овен или шиле. В тенджерите се слагат най-напред главата и краката на животното. Месят се два вида хляб – боговица и рангелово блюдо. На масата трябва задължително да има и вино.

В някои села на Севеорзапада на този ден се изпълняват различни обреди за омилостивяване на вълците и мечките. Имен ден празнуват  мъже и жени с имената Рангел, Ангел, Ангелина /от гръцкото вестител/ и Михаил, Мишо, Милко, Милка, което означава близък до бога.