Почитаме вожда на небесните сили - св. Архангел Михаил

  • 08 ноември 2018, 00:00
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium c47e36a0e0a7626aa1c2d3551d9c6c6a45e01fd7

Днес православната църква почита светите ангели и най-вече Св. Архистратиг Михаил, когото счита за вожд на небесните сили. 8 ноември е празник в чест на съборното единство на ангелите, които са безплътни сили или духове, служители на Бога и пазители на човеците. Пръв из първоангелите е Архангел Михаил (което значи - "Кой е като Бога".) 

Всички ангели се считат за пазители на човеците и църквата се обръща към тях с молитвата: "Да ни ограждат с покрова на крилете на невеществената си слава и ни избавят от беди".

Всеки човек има свой ангел–пазител, който се моли за него на Бога, съветва го да върши добри дела, внушава му благочестиви мисли и скърби за него, когато греши и забравя Божиите заповеди. 

На трапезата трябва да има обреден хляб, вино и овче или шилешко месо. Някога са колели по-застарелите овце щърбици. Обредните хлябове са два – "боговица", "богова пита" и "рангелово блюдо", "рангелов хляб". Хлябът за Св. Рангел много наподобява обредните хлябове при погребение. 

Най-възрастният човек в дома разчупва хляба на кръст и изрича думите ”Свети Архангеле и вси светци, помагайте ни, почитаме ви и сечем колач да се роди мъж до тавана!”. Сипва отгоре вино от пръстена паница, а домакинята събира с шепи виното и го разпръсква навсякъде в къщата за берекет. Тя също изрича думите ”Свети Архангеле и вси светци, помагайте ни, почитаме ви и сечем колач да се роди жито до пояс! Сега с що можахме, а догодина с що искаме! Сега с паница, догодина с бакъра!”. Къшеят хляб трябва да се поеме с две ръце и да се изрече благослов.

Смята се, че ако на Архангеловден времето е ясно, зимата ще е добра и до 1 декември няма да вали сняг.

Поверие гласи, че ако умиращият се усмихва, значи Архангел Михаил му е подал златна ябълка.

Днес имен ден празнуват: Ангел, Ангелина, Рангел, Михаил, Михаела, Гавраил, Райна, Рая, Радка, Огнян и производните им имена.