Почитат 90-годишен художник с изложба

  • 18 юли 2019, 20:36
  • Default profile Автор Цвета Иванова
Medium galilei 1

Общината в Монтана и фондация „Борислав Великов“ канят на  изложба на художника проф. Галилей Симеонов по повод неговата 90-годишнина. Творби от всички периоди на неговото творчество ще бъдат изложени на 19 юли в галерия „Академия“ на улица „Шипка“ – 1 в столицата. Куратор на изложбата е неговата ученичка Маня Вапцарова.

Мястото е избрано не случайно – Галилей Симеонов преподава дълги години специалността „Графика“ в художествената академия. След приключването на активната си преподавателска дейност се връща в родното си село Гаврил Геново и вече 30 години твори сред своите герои. Негови любими образи са исторически личности, събития, селяни. Има няколко портрета на Васил Левски, който остава неговият любим образ.

Проф. Галилей Симеонов завършва художествената академия през 1960 година със специалността „Илюстрация“. Съученик от гимназията в Берковица и приятел до края на живота им е с писателя Йордан Радичков и берковския краевед и родолюбец Милан Миланов – Революцията. Участва активно в живота на двете дружества на художниците в Монтана – „Тенец“ и СБХ.