Почти не се намират заместници на болни учители

  • 23 ноември 2020, 13:05
  • Mini %d0%b8%d0%b3%d0%bb%d0%b8%d0%ba%d0%b0 Автор Иглика Горанова
Medium 119img00004

Има доста притеснения в средите на учителите от хибридната форма на обучение и присъственото обучение в момент, когато се отчита висок процент заразени и сериозни проблеми с приема в болниците. Тези притеснения създават  възможност част от преподавателите да не се върнат в класната стая. Учителите са много дисциплинирани и отговорни хора, но в момента притесненията за живота и здравето им надделяват над тяхната дисциплинираност. Това заяви пред Kmeta.bg Диян Стаматов, председател на Съюза на работодателите в системата на Народната просвета и директор на 119. СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ в столицата. Според него не е изключено, ако в пика на заразата се върнем към присъствено обучение, част от учителите да си вземат платен отпуск, защото те имат право на това. До този момент аз не съм отказвал на колегите си отпуск, допълни Стаматов.

Той допълни, че ако се направи съпоставка с нагласите сред учителите отпреди месец, сега се отчита, че притеснението е много по-голямо заради факта, че всеки има поне по няколко познати, заразени с COVID-19.

Стаматов отбеляза, че е почти невъзможно да се намери заместник на учител, който излизав болнични или дава позитивна проба за коронавирус и трябва да се карантинира. В София банката кадри е от около 100 човека, което е твърде малко, като се има предвид, че в столицата има 250 училища. Вътрешното заместване също е проблем заради трудоемкото преподаване в дистанционен формат.

Стаматов коментира и новината от Бургас, че родители са замествали болни учители. Тя съдържа мило и романтично послание, но в столицата е нереалистично да очакваме, че ще се осъществи. Дори да изключим факта, че трудовоправно това няма как да се реализира и отговорността остава на директора, в София нещата са по-различни. Хората, които искат присъствено обучение са работещи и не могат да си позволят дистанционен формат на работа. Те не могат да направят симбиоза за работа в училище и работа в работата им.

Според Стаматов маските в момента са единствената превенция за предотвратяване на разпространението на настоящия грип. Няма нищо по-важно да бъдат използвани, за да няма опасност зад учители. В началото на учебната година в училището, в което аз ръководя, сме сложили по един плексигласова преграда, която да изолира учителското място от учениците, но и това не е 100% предпазна мярка, защото вирусът COVID-19 не може да бъде спрян, коментира още шефът на Съюза на работодателите в образованието.