Под половината хлапета се връщат в забавачките във Велики Търново

  • 22 май 2020, 06:43
  • Default profile Автор Павел Стаменов
Medium %d0%907

Около 42% от родителите ще пуснат децата си на ясла във Велико Търново от следващата седмица. Това сочи предварително проучване сред семействата, информираха от кметството. Подобна тенденция се очаква и в детските градини.

И двете учебни институции за малчуганите отварят на 26 май при строги противоепидемични мерки.

На територията на общината функционират пет детски ясли, в които са записани общо 482 деца. В първия ден от отварянето им следващата седмица се очаква присъствието на 205 малчугани. Във всяка от яслите са изготвени мерки за организиране на дейността след възстановяване на приема. Персоналът е запознат в детайли с изискванията, проведен извънреден инструктаж.

Община Велико Търново припомня, че, в настоящата ситуация единствената сигурна и безопасна среда с гарантирана физическа дистанция е домашната. Затова е препоръчително децата, за които има възможност, да останат вкъщи.

Приемът в детските ясли ще се извършва по определен ред, като ще се спазва отстояние на най-малко 2 м. между семействата и няма да бъде допускано влизането на придружителите на децата в сградите.

По време на извънредното положение в детските ясли са извършени частични ремонтни дейности в сградите и откритите дворни пространства. През този период Детска млечна кухня към Община Велико Търново не е преустановявала дейността си.