Подменят асфалта на „Дунав мост-2“

  • 26 септември 2014, 05:35
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52a5c41f668dc

Година и три месеца след пускането в експлоатация на „Дунав мост-2“ при Видин се извършват ремонтни дейности и се подменя изцяло асфалтовото покритие на съоръжението в посока Румъния-България, информира БТА.


Съобщението беше потвърдено от Владимир Андреев, изпълнителен директор на смесеното българо-румънско дружество „Дунав мост-2 Видин-Калафат“.


„От средата на септември на мостовото съоръжение е започнал ремонт и се подменя изцяло асфалтовото покритие –


засега на бавната лента в посока Румъния-България. Частичен ремонт на асфалтовото покритие се извършва и в една от лентите на платното от България за Румъния“, обяснил той.


Ремонтните дейности се извършват от фирмата изпълнител на обекта – испанският консорциум FCC, който има все още задължението да извършва гаранционни ремонти, съгласно договора.


Ремонтът е започнал преди около 20 дни като частичен, заради нарушеното асфалтово покритие, уточни Андреев.


Впоследствие от испанската фирма изпълнител FCC са взели решение да бъде подменена цялата настилка на платното на мостовото съоръжение от Румъния към България. Това е решение, което е взела фирмата изпълнител, отбеляза Андреев.


Към момента е премахнато изцяло асфалтовото покритие на едно от двете платна в посока Румъния-България. Там е извършено изцяло фрезоване – премахване на старата асфалтова настилка, до бетонната плоча на моста.


Полага се нова хидроизолация и се поставя ново асфалтово покритие.


На няколко места е нарязана асфалтовата настилка и в платното България-Румъния, където се извършва само частично гаранционно изкърпване на асфалта, уточни директорът на експлоатационното дружество.


„Не бихме могли да се ангажираме със срок кога ще завършат ремонтните дейности. Фирмата-изпълнител е компетентна и тя до момента не е оповестила крайния срок за завършване на ремонтните дейности“,


каза Андреев. Все още е открит въпросът коя е фирмата, която ще извършва контрола при ремонтните дейности, но най-вероятно това ще стане известно в близките дни.


Срокът на договора на международната фирма „Инжероп“, която осъщестяваше надзора по време на строителството на моста е изтекъл с приключване на строителството на моста, посочи Андреев.


Гаранционните условия за поддръжка на съоръжението са различни за различните конструктивни елементи. На бетоновите елементи срокът е 120 години, уточни Андреев.


„Независимо от ремонтните дейности в момента няма затруднения в движението по „Дунав мост-2“. На този етап едната лента е свободна и движението се осъществява нормално. Създадена е временна организация на движението в двете посоки“, разказа Андреев.


От румънската страна на моста също са се появили дефекти по асфалтовото покритие на инфраструктурата. Отстраняването е в ръцете на румънската държава.


Според фирмата строител на пътя причината за появилите се нагъвания и деформации на асфалта са в резултат на разливане на нафта от тежките автомобили, изчакващи пред граничния пункт, уточни Андреев. Той съобщи,че близо година и три месеца от пуска на „Дунав мост-2“, по него са преминали около 650 хил. моторни превозни средства.