Подписаха договор за граничния събор Белоградчик – Княжевац

  • 13 юли 2019, 14:30
  • Default profile Автор Цвета Иванова
Medium %d1%81%d1%8a%d0%b1%d0%be%d1%80

И тази година в най-ниския старопланински проход „Кадъ боаз“ край нашето село Салаш и сръбското Ново корито ще има граничен събор, съобщиха от общината в Белоградчик. Договор за провеждането му подписаха  Ангел Тирфонов и Радоица Вучич, заместник-кметове на общините Белоградчик и Княжевац, Сърбия.

Съборът започва на 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата ще бъде отворена за свободно преминаване в 13 часа на 19 юли и затворена в 23 часа на 21 юли.

Три дни в прохода ще работят търговски щандове на открито, бирарии и подкрепителни пунктове. На открита сцена ще покажат своя фолклор самодейни състави от общините Белоградчик и Княжевац. Културната програма на събора включва и откриване на изложби.

Съборът е традиционен и се организира всяка година през юли. За него се стичат хора от цялата Видинска област и от Източна Сърбия. Срещат се роднини, близки хора, приятели. От двете страни на границата желаят в прохода да бъде открит КПП и преминаването от една страна в друга да става целегодишно. Въпреки обещанията и плановете на предишни правителства, това не е станало и не се очаква скоро да стане.