Поход от Велико Търново до Преображенския манастир

  • 16 май 2015, 18:00
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52a5ca6c0939d

Участниците в пролетния дял на кампанията „Движи се и победи” ще преминат втория маршрут – от Велико Търново до Преображенския манастир. Това съобщи Георги Димитров, секретар на Туристическо дружество „Трапезица – 1902” пред Радио „Фокус” – Велико Търново.

По думите му това е най-интересният от трите маршрута. Участниците могат да тръгнат от два начални пункта в града. Единият е пред Туристическо дружество „Трапезица”, а другият от ул. „Александър Бутмов”. Двата лъча се съединяват покрай първи водопад в посока хижа „Божур”. Участниците преминават по маршрут с жълта маркировка по изградените преди две години мостчета покрай двата водопада. Маршрутът преминава по червена маркировка през възвишение. Продължава през гора с леки изкачвания и спускания и стига до Преображенския манастир. По желание участниците могат да удължат маршрута, тръгвайки от село Самоводене или от село Беляковец. При заявка за тяхна страна също ще бъдат осигурени водачи. Връщането се осъществява по същия маршрут или по синя маркировка от Преображенския манастир към пътя Велико Търново – Самоводене, откъдето можем да се хване и градския транспорт. За по-малките ученици по заявка е предвиден транспорт, който да тръгва от Преображенски манастир. 

Съгласно регламента на кампанията в нея могат да участват всички желаещи лица от община Велико Търново, които на финала на всеки от туристическите маршрути се регистрират чрез попълване на специален форум за участие. Регистрацията на участниците се извършва във времето от 10.00 до 14.00 часа.

За тези, които не познават маршрутите, ще бъдат осигурени водачи на групи, с определено място и час на тръгване. Организатори на кампанията „Движи се и победи” са Регионална здравна инспекция – Велико Търново, Община Велико Търново, Туристическо дружество „Трапезица 1902” и Младежки дом-Велико Търново.