Пожарникарите в Ловеч отбелязаха своя празник

  • 13 септември 2016, 19:45
  • Default profile Автор Жанина Илиева
Medium poj

pojjjjj

С водосвет и поздравителни слова пред сградата на „Пожарна безопасност и защита на населението" в Ловеч бе отбелязан днес Професионал­ният празник на пожарникаря – 14 септември.

„Професията на пожарникарите е сред най-благородните, но и най-опасните. Изискват се редица ценни човешки качества. Ние заедно – огнеборците, общината, местните власти, трябва да бъдем гарант за сигурността на хората“, каза кметът на общината Корнелия Маринова.

Ловчанският митрополит Гавриил в заяви, че само чрез велики и самоотвержени дела може да се спечели любовта на хората и призова огнеборците да спазват християнските ценности.

На празника присъстваха още заместник-областният управител Георги Терзийски, подполковник Теодоси Томанов – началник на Военно формирование – Ловеч, гл. инспектор Златин Михайлов от РУ – Ловеч и други.

Двама служители бяха наградени с писмени похвали от министъра на вътрешните работи. Това са инспектор Петя Терзиева и старши инспектор Явор Абаджиев. Други 11 служители от всички служби от областта имат писмена похвала от комисар Владимир Кацарски, директор на ОУ на ПБЗН – Ловеч.

Противопожарната служба в България води начало от далечния 14 септември 1905 г., когато е организиран първият събор на пожарникари. През 1995 г. денят 14 септември (Кръстовден) е обявен за официален празник на пожарникарите. Това става с Решение № 385 на Министерския съвет на Република България.