Пожарът край Габрово се разраства

  • 15 ноември 2015, 14:57
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 4d553b14 9d5f a3cc

Над 300 дка широколистна и иглолистна гора гори в местността "Тодорчета" в района на Габрово, съобщиха от Министерството на земеделието и храните.
Първоначалната информация беше, че пожарът е обхванал площ малко над 100 дка. Гори широколистна стара букова и иглолистна гора.


Пожарът се е прехвърлил към местностите "Паничарка" и "Люляци" и се развива на 5 фронта. Овладяването му е изключително трудно заради пресечения терен и наклона от 35 градуса, обясни директорът на държавното горско стопанство в гр. Габрово инж. Тони Тодорова, съобщи БНР.


На терен са повече от 30 души, пожарникари и горски служители. Гасенето се извършва на ръка, тъй като до мястото не може да се достигне с техника. Силният вятър допълнително затруднява работата по овладяването на огъня, което ще продължи докато е светло.


Причината за възникналия пожар остава неясна. В местността "Тодорчета", където преминават туристи и гъбари, пламъкът може да е тръгнал от неизгасена цигара, предположиха горски служители. Заради сложния терен те не допускат пожарът да е предизвикан умишлено за усвояване на дървесината.