Пожарът край Лесово се разраства

  • 05 август 2015, 07:54
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 57786714 bfb8 df12

Продължава гасенето на пожара в землището на ямболското село Лесово. Пожарът се разраства и има опасност огънят да премине и на турска територия, което беше притеснението на пожарникарите и доброволците, включили се в гасенето. До момента са изгорели над 7000 декара сухи треви и храсти. За щастие, опасност за жителите на Лесово няма.

Цяла нощ пожарникари, граничари и горски служители останаха в района на пожара. Вчера в гасенето се включи и хеликоптер Ми-17 от авиобаза Крумово, чийто екипаж извърши три задачи по пожарогасене като направиха 66 захода и облетяха терена с над 132 тона вода, съобщава БГНЕС.

Днес е планирано още едно излитане. Поради динамичната обстановка, освен екипажите от авиобаза Крумово и 35 военнослужещи от военното формирование на Сухопътните войски в Ямбол ще имат готовност да се включат в действията по гасенето на пожара, възникнал в района на Лесово.

Гасенето на пожара се затруднява от вятъра, който непрекъснато променя посоката си, и непроходимия терен.

Рискът от пожари остава екстремен в за Ямболска и за част от Хасковска област. Там е обявена червена степен, което означава, че са възможни бързо разпространяващи се много силни пожари. Такава опасност има и за отделни райони на Кърджалийска и Старозагорска област. Оранжева степен на пожарна опасност е в сила за днес за цяла Югоизточна България, както и за големи райони от Северозападна.


Гласувайте в конкурса "Кмет на годината" ТУК.