Показаха 3D принтирани хапчета на форум на педиатри

  • 15 март 2019, 17:10
  • Default profile Автор Жулиета Цветкова
Medium 15 %d0%bf%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d0%b0%d1%82%d1%80%d0%b82

Персонализираното лечение на децата и изписването на лекарствени форми, съобразени с конкретните нужди на всеки малък пациент, са във фокуса на първата международна педиатрична конференция, която се провежда във Варна по инициатива на общинската комисия „Здравеопазване“ и под патронажа на кмета Иван Портних. Сред иновациите в тази сфера са 3D и 4D принтирани таблетки, с които се улеснява приемът на медикаменти от деца. На участниците във форума бяха представени такива фигурки, съдържащи дозирано количество витамин С и изработени във формата на любими детски герои. Проблемът е, че една такава таблетка се отпечатва за около 2 минути, а за същото време лекарствената преса произвежда 250 000 хапчета.

Според председателя на общинската комисия „Здравеопазване“ доц. Антоанета Цветкова първата стъпка по отношение на персонализираното лечението на деца е да се възобнови комуникацията между лекар, фармацевт и пациент. „Необходимо е и родителите да бъдат информирани. Да знаят, че съществуват възможности за лечение, съобразени със специфичните нужди на децата им, и да ги изискват от педиатрите“, допълни доц. Цветкова.

Участниците се обединиха около необходимостта да бъде възстановена разпространената в миналото практика за приготвяне на медикаменти в аптеките по рецепти за конкретния пациент. В момента само 1% от фармациите предлагат тази възможност, посочи проф. Милен Димитров, зам.-декан на Фармацевтичния факултет към Медицинския университет в София и председател на Българската асоциация за специфични лекарствени форми.

По думите му не е редно едно дете да бъде третирано като умален възрастен организъм и да му се предписват по-ниски дози от лекарствата за възрастни. „Детето е различно в различните възрасти. То расте непрекъснато и се променя. От тази гледна точка е много трудно да се създаде точно един лекарствен продукт, който да покрива всички тези възрасти“, обясни проф. Димитров.

В продължение на конференцията през тази година се очаква да се проведе и лятно училище с практическа насоченост. В него ще се включат студенти по медицина и фармация, лектори от Германия, педиатри и фармацевти. Предвижда се в рамките на седмица участниците да се запознаят с иновациите във фармацевтичните технологии, а бъдещите специалисти да могат да приложат наученото на практика.