Показаха везаните пешкири на бивш кмет

  • 21 май 2018, 16:38
  • Default profile Автор Цвета Иванова
Medium %d0%a1%d1%82%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%82%d0%b5 %d0%ba%d1%8a%d1%89%d0%b8

В етонграфската експозиция на видинсикя исторически музей се появиха нови интересни експонати – вещи на някогашния кмет хаджи Иван Хадживълчев. Най-красиви са везани пешкири, които са били в чеиза на съпругата му Мария и са раздавани като дарове на сватбата им, съобщи етнографът д-р Сашка Бизеранова. Музеят разполага с пердета, диван, нощница, картички, принадлежащи на кметското семейство. Те са дарени от правнучката му Зорка.

Хаджи Иван Хадижвълчев е бил избиран за кмет на Видин два пъти – през 1903 и през 1907 година. Роден е през 1856 година, строи си мелница във Видин и бързо се издига до заможен търговец. Жени се за дъщерята на друг видински кмет – Цеко Ванчев – Мария. Строи си голяма къща, днес реставрирана в автентичния си вид, но от нов собственик.

Хадижвълчев имал само основно образование, но бил човек с развито народностно чувство. Съзнавал отговорностите си и привлякъл в екипа си много подготвени хора по градските проблеми. Създал спортното дружество „Юнак” в града. Имал двама сина, които загиват в първата световна война. Цар Борис Трети го кани на сватбата си с Джована Савойска. Той е бил единственият видинчанин, присъствал на радостното събитие.

Днес във Видин няма и улица, която да носи неговото име. Хадижвълчев е забравен. Новопостъпилите вещи в музея ще разказват на видинчани за предишния управник на града. Общинският съвет може да поправи забвението, като наименува улица или друг обект на неговото име.

Гласувайте за "Кмет на годината" за мандат 2015-2019 ТУК!