Показват на добричлии плана за нов пазар

  • 16 октомври 2019, 08:04
  • Default profile Автор Дарина Михалева
Medium %d0%bf%d0%b0%d0%b7%d0%b0%d1%80 2

До края на седмицата в центъра на Добрич е разположена подвижна изложба с пана, показващи новата визия на кооперативния пазар в града. Паната са с изображения на предложението за нов облик на тържището на софийската фирма, спечелила обявеният от Община град Добрич архитектурен конкурс. В надпреварата участваха общо 13 архитектурни колектива от цялата страна, като сред участниците бе и екип от млади хора, родом от Добрич, току завършили специалностите си.

Идейните проекти бяха оценявани от международно жури в състав от общо девет архитекти. Председател бе арх. Иван Димчев – архитект и урбанисте също урбанист, завършил специалност Архитектура – Висш Инженерно Строителен Институт (ВИСИ -София) през 1975 г. Специализира „Развитие на градовете“ в Сеул в Република Корея през1994 г. Като ръководител на екип е изпълнил няколко проекта по международни договори в областта на градоустройството и архитектурата в Либия, Сирия, Ангола и в нашата страна. Членове на журито са също доказали се специалисти в архитектурата у нас и  работили и извън страната. Член на журито, избирало измежду представените 113 пана и 1 макет бе и арх. Теодор Тодоров, носител на Голямата награда на Камарата на Архитектите в България за 2019 г. с проекта си „Къща за гости към винарска изба КастраРубра“. В състава бяха и трима специалисти от чужбина – арх. Ает Адер от Естония, арх. Балинт Кадар от Унгария и арх Масимо Мария Бриньоли от Милано, Италия.

Целта на обявения от общината конкурс бе да се създаде ново обществено пространство, което да предлага удобства и съвременна функционалност както за търговците и производителите, които излагат стоките си, така и за жителите на Добрич – потребители на стоките. От общината обявиха, че предстои подписване на договор с класираната на първо място фирма, като строителството ще се финансира чрез теглене на кредит от Регионален фонд за градско развитие. Строителството на нов кооперативен пазар ще е част от задачите за решаване пред новия кметски екип и Общински съвет, след края на местните избори.