Показват най-голямата препарирана анаконда

  • 07 април 2014, 15:06
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 5305c9dc8a771

Най-голямата препарирана анаконда в Европа, част от експозицията на Природонаучния музей в Пловдив, ще посреща гостите след като приключи основният ремонт на хранилището. В една от залите е предвидено да се постави и скелета на пещерна мечка, който е сред четирите в света, възпроизведен само от едно животно.


В музейната сбирка има още два вида смъртоносни пирани, най-отровната черноморска риба и препарирани обитатели от флората на петте континента. Специална зала е отделена за терариум, където ще бъдат екпонирани живи влечуги, а публиката ще може да ги докосва, да се снима с тях или пък да ги нахрани.


"Ще се спрем на видове, които не са отровни", обясни кметът на Пловдив Иван Тотев, който инпектира на място как протичат ремонтните дейности. Първият етап вече е завършен, предстои да бъде обявена обществена поръчка за планирания 3D планетариум, който трябва да бъде монтиран през септември и ще е единствен по рода си у нас.


"Само три фирми в света изграждат подобни планетариуми и ще очакваме техните оферти", обясни директорът на музея Огнян Тодоров и уточни, че въпросните три компании са от САЩ, Италия и Франция. До есента е срокът за изграждането на другата зала атракцион - ледена пещера, в която ще има сталактити, сталагмити и различни животински видове от пещерния свят. Идеята е животните да бъдат представени в естествената им среда, затова ще се положат много усилия за оформяне и на подходящата фауна.


Освен това експонатите ще са триизмерни, за да изглеждат като живи. В подземните помещения на музея вече е монтиран аквариумът, също един от най-големите в страната. В 3 000 литра вода в него ще плуват стотици морски и речни риби, като сред най-атрактивните ще са два вида смъртоносни пирани, черноморски дракон, змиорка и риба скат.


Реконструкцията на музея, който се помещава в сградата на първото кметство на Пловдив, е финансирана от община Пловдив, като само стойността на планетариума е около 350 000 лева.