Показват печатничката на Левски във филм

  • 12 февруари 2013, 06:34
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52a0f14d512bb

Документален филм за личните вещи на Левски показаха вчера в Ловеч. Лентата се прави за първи път у нас и е по поръчка на община в града. Идеята е на председателя на общинския съвет в Ловеч Корнелия Маринова и на директора на Регионалния исторически музей Иван Лалев. Автор на текста и сценария е Теодор Тончев, уредник в музея и завеждащ-отдел „История на България – 15 – 19 век”. Монтажът е дело на Виктор Цанков, който е и оператор, а диктор е актьорът Стоян Георгиев.


Екипът, заснел кадрите, заедно с Корнелия Маринова обиколи всички музеи в страната, в които се съхраняват вещи на Левски – регионалните исторически музеи в Плевен и Велико Търново, Националния военно-исторически музей в София, Националния музей „Васил Левски” в Карлово и Сопотския манастир – „Свети Спас”. Най-голямата колекция от лични вещи на Апостола е в музея „Васил Левски” в Ловеч.


Няколко единични кадъра с печатите и печатничката (запазени в Ловеч) и с раковината от Плевен, ползвана от Апостола като тръба, се виждат на немия филм от 1931 г., създаден за откриването на Къкринското ханче като първия музей на Левски.


Филмът „Личните вещи на Левски” разказва за всичко онова, което е ползвал или е докосвал Апостола - каква е историята на вещите, как са достигнали до нас, през какви ръце са минали и чрез тях се проследява неговото дело.  Тези лични вещи са реликви, чрез които поколенията се докосват до високите измерения на личността, на делото, на идеите, на подвига и саможертвата на Левски, коментира Теодор Тончев.


Заглавието може да се види в музея „Васил Левски” всеки ден, то ще бъде предоставено на музеите, участвали във филма, и на училищата в община Ловеч, първи ще го гледат на 14, 15 и 16 февруари в Малиново.