Показват троянска керамика в Китай

  • 08 март 2019, 10:01
  • Default profile Автор Жанина Илиева
Medium kmet troian i direktor kitai

Националното изложение на художествените занаяти и изкуства в троянското село Орешак ще участва в предстоящото четвърто издание на Китайското изложение на културните и творческите индустрии в гр. Нинбо, Китай. Поканата бе отправена лично от директора на Китайския културен център (ККЦ) в София Ту Сюесон, който заедно с Ю Лу, директор „Организиране на събития“, бяха в Националното изложение в Орешак на 7 март.  Те обсъдиха с кмета на Община Троян и управителя на НИХЗИ с. Орешак участието в събитието.  

Изложението в Нинбо ще се проведе от 12 до 14 април тази година. Договорено е на площ от приблизително 150 кв. м. да бъдат представени занаяти и изкуства от Троянския край. Целият български щанд, който ще включва фирма от Варна, ИТ фирми от София и Пловдив и троянска делегация – като представител на държавата, ще се разполага на 300 кв. м.

Кметът Михайлова и Иван Чакъров лично ще представят експозицията. Изложението е под патронажа на Министерството на културата и туризма на КНР, организира се от Общината на град Нинбо и държавната асоциация за промотиране на културата на провинция Джъндзян. Основната му цел е в инициативата „Един пояс, един път“ и рамката 16+1 да създаде необходимите условия за развитието и сътрудничеството в областта на културата и културната индустрия между Китай и държавите от ЦИЕ. През последните три години изложението привлича над 715 хиляди посетители и над 3500 участници.

"Поканата за участие в изложението е голямо признание за Троян и работата на общината и Националното изложение, които в последните години възродиха и утвърдиха взаимоотношенията с редица страни", смята кметът на Троян Донка Михайлова.