Полицаят от Сен Тропе Луи дьо Фюнес

  • 31 юли 2020, 07:39
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium %d0%9b%d1%83%d0%b8 %d0%b4%d1%8c%d0%be %d0%a4%d1%8e%d0%bd%d0%b5%d1%81

Луи дьо Фюнес е може би най-известното лице на френската филмова комедия и завинаги ще остане в сърцата на киноманите като инспектор Крюшо от поредицата, започнала с филма „Полицаят от Сен Тропе”.

Роден е на днешния 31 юли 1914 г. в Париж. Родителите на Луи дьо Финес са испанци, баща му Карлос де Фунес де Галарса е от аристократичен род от град Севиля, където известно време работи като юрист. Майка му Леонор Сото Регуера произхожда от богата буржоазна испанска фамилия. След брака си те се установяват във Франция, където се раждат трите им деца – дъщеря и двама сина. Луи е най-малкият.

Във Франция баща му се занимава с покупко-продажба на диаманти и семейството живее в един от престижните квартали на Париж. В един момент бизнесът обаче се проваля, той фалира, изоставя семейството и заминава за Венецуела.

Майката и трите деца са принудени да се пренесат в много по-скромно жилище, финансовата им ситуация е доста тежка. Животът на Леонор изведнъж става труден, тя е строга към децата и често избухва. По-късно Луи дьо Фюнес ще каже, че театралните сцени на майка му вкъщи са били неговите първи уроци по театрално майсторство.

Кариерата на Луи като комик започва в парижките нощни клубове и редиото. Появява се в епизодични роли в 75 филма, преди да бъде забелязан за първи път. Това се случва с комедията „Ни чул, ни видял“ през 1958 г., когато дьо Фюнес вече е на 44 години, но показва качества на уникален комик.

През 60-те години на XX век дьо Фюнес се снима в знаменитата трилогия „Фантомас“ на Андре Юнбел и в „Голямата разходка“ и „Глупакът“ на Жерар Ури. Тези два филма били гледани в Париж от повече от 2 милиона зрители. Още повече, че в тях на Фюнес партнира другият знаменит комик – Бурвил.

През 1964 г. Луи дьо Фюнес се снима в „Полицаят от Сен Тропе“, който полага началото на поредицата от филми с полицая Крюшо и неговата бригада. Почти двадесет години – от 1964 до 1982 г., Фюнес радва публиката в шест серии с приключенията на полицая Крюшо.

В самото начало на 70-те години Луи дьо Фюнес се снима много активно. Известни филми от този период са „Човекът оркестър“ (1970), „Полицаят се пенсионира“ (1970), „Лудостта на величията“ (1972), „Приключенията на равина Жакоб“ (1973).

На 15 март 1973 г. в ресторант „При Максим“ удостояват Луи дьо Фюнес със званието Рицар на почетния легион, с което обаче започва черният период в живота на актьора. Той практически спира да се снима, разболява се тежко. Получава два инфаркта през март 1975 г.

Малко след приключването на снимките на „Полицаят и полицайките“, на 27 януари 1983 г. Луи дьо Фюнес умира в дома си в Нант от инфаркт.

Снимка: Wikipedia