Полицейската школа в Казанлък няма да се закрива

  • 21 октомври 2013, 14:39
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52a5bae035ec6

Центърът за специализация и професионална подготовка към Академията на МВР (ЦСПП) в Казанлък няма да бъде затварян и няма да приема бежанци. Това заяви в интервю за Kmeta.bg и областният управител на Стара Загора Живка Аладжова, като уточни, че информацията е потвърдена от вътрешния министър Цветлин Йовчев. "Категорично няма решение за затварянето на школата, но тя ще бъде преструктурирана", допълни Аладжова.


Тя обясни, че казусът за школата е бил дискутиран от финансова гледна точка. "Разбирате, че всяко едно министерство, включително вътрешното, има необходимост от оптимизиране. Това обаче предстои да се случи след подробен анализ", каза тя.


Закриването на полицейската школа в Казанлък разбуни духовете в града заради слухове, че ще се превърне в бежански лагер. "Все още продължаваме да обсъждаме хипотези - кой какво е казал. Това никак не ми харесва, защото оставам с впечатлението, че обстановката излишно се нажежава", коментира областният управител на Стара Загора.


Преди дни заместник-министърът на вътрешните работи Васил Маринов уточни, че полицейските школи във Варна и Казанлък ще бъдат закрити заради недостиг на над 70 млн. лева, но няма да се освободи място за бежанци. "Заместник-министърът е бил на територията на областта, за да се запознае със състоянието на базите", каза Аладжова.


При искано от нея становище за възможността област Стара Загора да приеме бежанци, отговорът й е бил отрицателен. "В област Стара Загора няма условия за приемането на бежанци", каза преди дни областният управител.


Аладжова бе категорична, че темата не трябва да се политизира. Според нея протестът на жителите на Казанлък не е безсмислен, но трябва премерено да се говори, за да не се стига до ескалация на напрежението. "Хората имат право да говорят, но не бива това да ескалира", посочи тя.


Областния управител на Стара Загора обясни и личната си позиция - твърдо в подкрепа на всички институции, които функционират на територията на областта. "Аз заставам и защитавам функционирането и запазването на школата в Казанлък. Това е и позицията на народните представители от "Коалиция за България", каза в заключение Живка Аладжова.