Полицейски шеф посети археолозите в Рациария

  • 14 август 2018, 18:02
  • Default profile Автор Цвета Иванова
Medium ar4ar policai ohrana

Директорът на областната дирекиця на МВР – Видин – старши комисар Петър Коцин, днес посети археолозите, които извършват разкопки в античия град Рациария край село Арчар, съобщиха от полицията. Той се запозна с очакванията на археолозите от новия проучвателен сезон и опазването на разкопките. Известно е, че Рациария, един от големите римски градове у нас, е почти унищожен от иманяри през последните години.

Заместник-ръководителят на екипа доц. д-р Иво Топалилов от Шуменсикя университет и историци от музея във Видин разказаха, че през последните три години иманярските набези са намалели значително.  Общината в Димово осигурява охрана на обекта през светлата част на денонощието, а в тъмната  го пазят автопатрули на местния полицейски участък.

От началото на 2018 година са задържани само 6-ма иманяри. Срещу трима са заведени досъдебни производства. Проведени са редица специализирани полицейски операции, които също са дали отражение върху иманярите, обясни полицейският шеф. Грижата за опазването на античния град ще продължи. Това, което сега откирват археолозите – основи  на знакови сгради, улици, стени и порти, ще бъде опазено и експонирано за посетителите, увери старши комисар Петър Коцин.