Полицията изведе Ахмед Муса Ахмед от джамията „Абу Бекир” в Пазарджик

  • 25 ноември 2014, 10:01
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 547454d419b9c

Полиция изведе от джамията "Абу Бекир" духовния водач и лидер на мюсюлманите в ромския квартал "Изток" на Пазарджик Ахмед Муса Ахмед. Той бе качен в полицейски автомобил и отведен в неизвестна посока. На въпрос на събралите се журналисти какво става той отговори "Нямам представа!". Осъденият по делото за радикален ислям Ахмед Муса каза, че не знае от какво е провокирана акцията на ДАНС, че нищо не е направил и не знае дали е задържан. Преди да бъде отведен от полицията, Ахмед Муса заедно със свои поддръжници престоя в джамията повече от 3 часа. Около дома на Муса пък се бяха събрали около 100 негови поддръжници, предаде БНР.


„Повече за акцията в ромския квартал „Изток” ще получите ог Говорителя на Главна прокуратура, имаме съображения за това решение”, каза за KMETA.bg Снежана Стожянова – говорител на Окръжната прокуратура в Пазарджик.


От Главна прокуратура ни увериха, че събират информация и ще уведомят по-късно медиите за всичко, случило се тази сутрин край джамията Абу Бекир.


 

Междувременно в двора на джамията е пълно с мъже с дълги бради, както и с маскирани полицаи. Пред "Абу Бекир" са се събрали десетки жители на квартала, които коментират, че задържането на Ахмед Муса Ахмед е неправилно и че напрежението го създават именно силите на ДАНС и МВР. Ахмед Муса Ахмед получи ефективна присъда общо 4 години затвор от Пазарджишки окръжен съд по делото за радикален ислям. Той има предишна условна присъда за подобна дейност. Присъдата е обжалвана пред Апелативен съд – Пловдив, като все още се чака насрочване на делото. Той бе съден заедно още 12 души по делото за радикален ислям.


Новото досъдебно производство е за пропагандиране и подстрекаване към ислямска война. Работи се и по друго обвинение – разпространяване на антидемократична идеология.

Ще има задържани при операцията в Пазарджик, заяви в началото на акцията директорът на Дирекция "Публична комуникация" към главния прокурор - Малина Александрова.

Рано тази сутрин жандармерия и полиция блокираха джамията „Абу Бекир” в ромския квартал "Изток" на Пазарджик и започнаха претърсване. Операцията е на ДАНС и специализираната прокуратура по образувано производство срещу ислямския имам Ахмед Муса Ахмед за пропагандиране на ислямска държава. В улиците близо до джамия „Абу Бекир” бяха разположени екипи на жандармерията. Според събралите се хора пред джамията вътре се е извършвало претърсване.


 

Постове на жандармерията има пред някои от новопостроените къщи в близост до джамията.


Пред училище „Димитър Гачев”, което се намира в близост до джамията, също има сили на жандармерията, както и в близките улици.


Говорителят на Областната дирекция на МВР – Пазарджик, Мирослав Стоянов потвърди, че става въпрос за специализирана операция под ръководството на Окръжна прокуратура – Пазарджик.

В началото на ноември ромската джамия стана известна с клип, разпространен в социалната мрежа, в който дете ритуално отрязва главата на друго дете, използвайки пластмасов меч.
Клипът е заснет в двора на джамията, а в центъра на хората, които аплодират с възгласи сцената, е и единственият ефективно осъден за разпространяването на радикален ислям у нас Ахмед Муса Ахмед.
Стана ясно още, че логото на "Ислямска държава" може да се види навсякъде в ромския квартал, според мюсюлманите от квартала обаче в това няма нищо странно.

Служителите на реда извършват претърсвания на жилища и обществени сгради, ще бъдат претърсвани и училища във връзка с това, че се ползват материали, свързани с ИД. Жандармеристи са се позиционирали на бензиностанцията в махалата. Полицейски коли има на входно-изходните артерии, включително и на временния изход за Пловдив - Мирянско шосе.

Полицейско присъствие има и в района на улица „Янтра”, където живеят повече роми.