Политици откриха реставрирания Гигински манастир

  • 11 май 2015, 08:46
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 57786714 65aa 269f

Финансирането е от Държавен фонд „Земеделие“ по Програмата за развитие на селските райони. Разположеният на 30 км от Перник гигински манастир „Св. Св. безсребденици и чудотворци Козма и Дамян Асийски“ беше реставриран за 793 хиляди лева. По същата програма е асфалтиран пътя до манастира. Освен за тях, държавни пари са дадени и за храма „Св. Анна“ . Цървката е разположна наблизо, изградена е през 30-те години на 20-сти век, а 420 хиляди лв са били необходими за реновирането ѝ.


Свв. Козма и Дамян Асийски са братя-лекари, които не приемали пари от болните и били наречени  „безсребреници“. Света Анна е майката на Дева Мария, свързва се с бременностаа и е покровителка на миньорите.


На тържествата по случай обновяването на храмовете присъстваха премиерът Бойко Борисов, вицепрезидентът на Европейската комисия Кристалина Георгиева, министърът на земеделието Десислава Танева, министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова и изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие” Румен Порожанов. Директорът разказа как е възникнала идеята да се ползват средствата на фонда за обновяване на храмове: „Първо искам да се върна в лятото на 2011 година, тогава ми се обади премиерът Борисов и каза, че ми изпраща отец Никанор, да се видя с него. Той дойде с представител на Министерския съвет и за първи път обсъдихме възможността църквите, манастирите да могат да участват по програмата за развитие на селски райони за финансиране. Направихме десетки срещи. В момента фонд „Земеделие" има сключени 189 договора за близо 68 милиона лева именно за финансиране на православни църкви, манастири. Имаме и няколко договора за мюсюлмански храмове".


Еврокомисарят похвали правителството: „Имаме 32 млрд. лева за следващите 7 години. В резултат на вашата отлична работа, на вашите министри, вече 10 млрд. лева по този програми са на разположение на България, да служат на българските граждани. Много ви обичам всички, много ви се радвам.“ Георгиева отбеляза, че премиерът работи за духовност, като завърши: „Браво на бате Бойко“.

Още снимки: галерия.