Поне 600 000 ще поседнат на буквите-пейки в Париж

  • 05 юни 2019, 13:28
  • Default profile Автор Мария Димитрова
Medium 31  1

От началото на юни невероятна арт инсталация от български букви-пейки краси центъра на Париж. Те се намират около кейовете на Сена и са идеално място както за отдих, така и за обогатяване на културата. До кога тези творения ще радват парижани? Колко човека се очаква да минат оттам? Отговорите на тези и още въпроси научихме от Тодора Радева - куратор на проекта.

- Г-жо Радева, бихте ли разказали повече за инициативата. Как се зароди идеята, колко време буквите-пейки ще останат във френската столица?

- През 2018 г. за първи път реализарахме проекта "Скритите букви" на фондация "Прочети София". Нашата идея беше да направим уникални букви-пейки от кирилицата (Б, Ж, З, Ц, Ч, Щ, Ъ), които нямат аналог в гръцката и латинската азбука, като всяка от тях да е свързана със стихотворение от съвременен български поет и да ги разпръснем из града, като по този начин направим своеобразни места за четене – малки литературни кътчета. През февруари тази година Десислава Бинева от Българския културен институт в Париж се свърза с мен, за да обмислим как да докараме буквите в Париж. Изключително сме ѝ признателни, тъй като е голяма работа и тежка процедура да получи всички разрешения от кметството. Направихме пейките в цвят, за да могат да привличат отдалеч погледите на минувачите. Свързахме се с Мари Врина-Николов - една от най-добрите преводачки от българска литература на френски език, която в момента превежда стихотворенията на всички участници в нашия проект. Решихме да прибавим и текст за кирилицата, за да могат хората да се информират. Инсталацията ще остане в Париж през цялото лято чак до септември. Очакваме оттам да минат около 600 000 човека.

- Как парижани гледат на тези нововъведения - неразбираеми и в същото време любопитни символи от нашата азбука, които се намират в сърцето на столицата им?

- Парижани отдавна са свикнали в града, в публичните пространства, да има различни произведения на изкуството, различни арт инасталации. Кметството има политика да представя зоната около кейовете по един по-нетипичен начин и там редовно се правят най-различни проекти. За парижани не е изненадващо, че има арт инсталация, по-важното е, че този път тя е българска. Разчитаме, че освен, за да си починат, хората ще проявят любопитство и ще прочетат стихотворенията. Гражданите на френската столица са достатъчно любопитни хора, които ще оценят буквите-пейки като културен проект. 

- Предвиждате ли буквите да гостуват на други държави?

- Това е нашата голяма мечта. Смятаме, че проектът е много представителен за нашата азбука, писменост и литература. Каквото зависи от нас бихме направили всичко възможно този проект да обиколи целия свят. Разбира се, за това трябва да има желание от съответните общини. Приготвили сме нашите пейки като една пътуваща експозиция и стига да има интерес бихме искали да обиколи колкото може повече места.

Ще можем ли да ги видим и в България? 

- В момента в София има още три пейки, които преговаряме къде да бъдат поставени. Нашата идея е тези пейки да останат на публични места – галерии, пространства за култура и литература. Но все пак да не са в парковете и градините, защото там има опасност да бъдат надраскани и счупени. Където ни поканят ние сме готови да реагираме – да направим още пейки, дори цялата азбука. Отворени сме за предложения.

- Обмисляли ли сте въможността тези пейки да останат за постоянно на обществените места у нас? 

- Това е въпрос на решение на кметството, на добра воля, инциатива и т.н. Нашата фондация "Прочети София" веднага би откликнала на предложение да се направи нещо подобно в публичното пространство. Нужна е политическа воля от управляващите.

- Радваме се на красивото, но бихме ли го пазили?

- Смятам, че колкото повече такива неща има в публичното пространство, толкова повече ще се пазят от хората. Когато нещо е красиво, самата среда предполага хората да ѝ се радват – да не разрушава или замърсява. Хората са зажаднели за красота и дори и да има някаква повреда, ако тя се отстрани веднага и опорстваме в това около нас да е красиво – това ще победи. Много по-лесно е да повредиш нещо в атосфера, която попринцип е грозна, сива, счупена и пълна с буклуци.