Община Пордим е разположена в Централна Северна България. Съставна част от област Плевен. Включва седем села.

Град Пордим е наследник на древни селища, съществували на тези земи още от античността. За първи път селището е споменато през 1430 г. в турски документи с две имена Рупча и Пордим. В следващите сведения от ХII и ХVII век селото се споменава само като Пордим. Името е старинно прилагателно, означаващо “пораждащ се, възобновяващ се”.

По време на Освободителната руско-турска война 1877-78 г. в Пордим са били разположени главните квартири на руската и румънската армия, тук е проектиран и Санстефанският  мирен договор. Днес в града има два музея - “Руският” и “Румънският”. Разположени са  в оригиналните сгради, откъдето се е извършвало оперативното управление на руската и румънската армия по време на битките и обсадата на Плевен. В близост се е намирала и полевата  болница  на д-р Пирогов, на чието име е наречен  Институтът  за спешна помощ в София.  Пространствата около музеите са превърнати в паркове, където също са разположени експонати от времето на Освободителната война.

Неразделна част от историческото наследство на гр.Пордим са камбанарията и църквата “Свети Димитър”. Камбаните са подарени от руския император Александър II в знак на благодарност към жителите на града.

През 1977 година село Пордим е обявено за град.

Официален празник:

26 октомври
(Димитровден)

КОНТАКТИ:

Адрес: 5898 Пордим, област Плевен, ул. Иван Божинов №1

Телефон.: 065132217

Факс: 065132216

e-mail: obshtina@pordim.bg