Портал свързва хотели, община и МВР във Велико Търново

  • 13 юни 2018, 13:01
  • Default profile Автор Павел Стаменов
Medium t  3

Нов уеб портал ще свърже хотелите във Велико Търново с общината и Областната дирекция на МВР. Системата ще подава в реално време необходимата туристическа информация за посетителите – българи и чужденци. Достъп до портала ще има всяко едно от 261-е категоризирани места за настаняване на територията на общината, а първите два месеца ще са пробни, за да бъде проследена реалната работа на софтуера и евентуалните възможности за оптимизация.

Създаването на системата за регистър и обмен на туристическа информация бе инициирано от кмета на Старата столица Даниел Панов. Кметът Панов и представител на фирмата, разработила софтуера, я представиха пред хотелиерите.

„Новата система ще облекчи работата на местния бизнес, ще намали разходите за услуги, ще повиши нивото на сигурност в града, а това ще е от полза както за жителите, така и за туристите. Софтуерът не е задължителен – ползването му е по ваше желание. Градове, в които има подобни решения, отчитат около 20-30% ръст на заетостта на легловата база“, обърна се към хотелиерите кметът на Велико Търново.

Още от днес уеб порталът ще бъде активен. Той съчетава три електронни услуги, разработени според новите правила за защита и съхранение на личните данни. От всеки хотел или къща за гости ще могат да бъдат подавани декларации и справки с информация за българските туристи, адресни карти за чужденците, ежедневна справка за посетителите. Ще може да бъде воден и локален регистър. Системата позволява интегриране на данни от друг подобен софтуер. Тя улеснява и контрола от страна на органите на реда и институциите към некатегоризирани места за настаняване.

По време на срещата бяха обсъдени и други въпроси, касаещи туризма във Велико Търново. Панов припомни, че около 10% е ръстът на посетители в Старата столица през миналата година, а данните от настоящия сезон показват продължаване на тенденцията, въпреки мащабните ремонтни дейности в града.

„Ежедневно експертите в строителната дирекция на общината следят за качеството на дейностите по проекта за градска среда в старата част на Велико Търново. Всяка седмица лично проверявам изпълнението и ако се наложи – фирмите взимат на момента мерки“, коментира Панов. Той увери, че сроковете се спазват и дори се очаква основното строителство да е готово до края на септември, вместо през декември. „Тази мащабна дейност води до известни затруднения, но нека бъдем търпеливи – всичко е за по-добрия облик на Старата столица“, завърши Панов.

 

 

Гласувайте за "Кмет на годината" за мандат 2015-2019 ТУК!