Пощенска банка събра малкия и средния бизнес в Търговище и Силистра

  • 04 септември 2015, 10:39
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 57786714 9550 7481

Предприемачи от малкия и среден бизнес, корпоративни клиенти и партньори се срещната на конференция „Пощенска банка среща бизнеса" в Силистра и Търговище, организирана от Пощенска банка. Събитието се проведе на 1 и 2 септември съвместно с Industry Watch. Официални гости на събитието в Силистра бяха кметът д-р Юлиян Найденов и областният управител Стоян Бонев.

По време на срещата експертите на Пощенска банка представиха възможности за фирмено финансиране по програма „Напред". С нея финансовата институция подкрепя микро, малки и средни предприятия в страната с кредити на стойност 30 млн. лв., които са с по-ниски такси и по-ниски лихвени нива от стандартните на пазара. Максималният размер на заемите е 3 млн. лева. Благодарение на новата кредитна линия в сътрудничество с Българската банка за развитие, компаниите могат да получат финансиране, за да се развиват, да създават нови работни места, както и да подпомагат растежа на българската икономика. С това Пощенска банка за пореден път доказа желанието и готовността си да бъде стратегически партньор на малкия и среден бизнес в страната.

Според данни, представени от икономиста Лъчезар Богданов, за една година - юни 2014 – юни 2015 г. заетостта в Търговище се е стабилизирала, достигайки ръст от 27.8% в сравнение със загубените 3.7 хил. работни места по време на кризата. От своя страна фирмите в област Търговище отбелязват цели 61% ръст на оборота през 2014 г. спрямо началото на 2009 г. на фона на 53% ръст за бизнес оборота в Силистра. Благодарение на все по-изгодните и подобряващи се условия в сектора от 2010 г. насам, инвестициите в двата региона също нарастват. Това оправдава високите очаквания на бизнеса за постепенно подобряване и стабилизиране на икономическия сектор в страната.

На конференцията стана ясно, че Търговище и Силистра заемат водещи позиции в няколко сектора – земеделие, производство на дървен материал и изделия, на машини и оборудване, на облекло, транспорт, както и складиране и пощи. В двата региона работят относително повече машинни оператори и монтажници в сравнение със средното в страната.


Гласувайте в конкурса "Кмет на годината" ТУК.