Построиха 4,5 км водопровод в Пирин след 70 г. чакане

  • 21 юли 2020, 06:57
  • Default profile Автор Владимир Симеонов
Medium mineralen vodoprovod

Нито пандемията от коронавирус, нито извънредното положение успяха да спрат строежа на водопровода във високопланинското кресненско село Стара Кресна. Хората в населеното място, което е високо в Пирин планина, чакат повече от 70 години този ремонт. Строителството му започна през февруари тази година, а вече са положени всичките нови тръби. Дължината на водопровода само по селските улици е 4,5 километра. „Цял живот го чакахме. Сега правим резервоара, в който ще се събира водата. Ще ни отнеме около два месеца. Всички се надяваме през октомври водата да потече по новите тръби и да забравим за водния режим”, сподели кметът на Стара Кресна - Павел Паскалев.

През лятото в селото живеят над 100 души. Край селището ще мине едното трасе на автомагистрала „Струма”. За ремонта на цялата водопроводна мрежа в планинското село Министерският съвет отпусна 1 621 786 лева. Ремонтът на ВиК мрежата на Стара Кресна е реалност благодарение на изготвения от община Кресна проект, който беше финансиран в края на миналата година.

Предвидени са и средства за асфалтиране, за да не остане работата по изграждане на водопроводната мрежа на селото свършена наполовина.

Снимката е илюстративна