Повдигнаха обвинения на задържаните за побоя в Габрово

  • 11 април 2019, 10:34
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 991 ratio beleznici arest

Районната прокуратура повдигна обвинения на тримата задържани за побоя над продавач в магазин в Габрово, съобщиха от Апелативната прокуратура във Велико Търново.

Арестуваните ще останат зад решетките най-малко 72 часа. Обвиняемите са с инициали Н.М. (на 21 години), Й.А. (на 20 години), П.А. (на 30 години). Повдига им се обвинение за това, че на 7 април 2019 г. в магазин на ул. „Николаевска“, с множество удари с ръце и крака в областта на главата, тялото и краката, са причинили на продавач-консултанта лека телесна повреда по хулигански подбуди, поясняват от държавното обвинение. Тримата са криминално проявени.

След преценка на събраните по делото доказателства и с оглед на това, че има реална опасност обвиняемите да се укрият или да извършат друго престъпление, Районната прокуратура ще направи искане пред Районния съд за мярка за неотклонение „задържане под стража” на тримата мъже.

Действията по разследването продължават. Междувременно заради събитията в Габрово се проведе спешна среща в Министерския съвет. Свиква я вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

„Ситуацията е овладяна, полицията си свърши работата. Хората протестират срещу едно криминално престъпление. Ексцесиите са от малко по-късно през нощта. Полицията в такива ситуации винаги си върши работата. Няма данни за политическо вмешателство”, заяви Каракачанов.

„Местната власт винаги трябва да е по-наблюдателна и активна в такива процеси. За да не се стига до подобни инциденти и тогава полицията да си върши работата, местната власт най-накрая трябва да започне да си върши работата. Там, където един кмет знае, че има приходящи, които се заселват незаконно, да сигнализират полицията, да се вземат мерки, а не да се чака и да се случи инцидент и тогава да хвърли полицията целия възможен ресурс, за да успокоява нещата. Не се очакват нови провокации в Габрово, в момента ситуацията е спокойна”, добави Каракачанов, цитиран от БГНЕС.

„Полицията си свърши работата за пореден път. Благодаря на полицията”, заяви Каракачанов и добави, че ситуацията би следвало да се успокои.

На въпрос дали трябва да се поеме персонална вина за случилото се, Каракачанов отговори, че всеки има персонална вина, ако не си е свършил работата.

„В Пловдив, например, тогава отново МВР реагира светкавично и решихме проблема, но няма как да вървим със събитията. Отговарям простичко, подобни неща трябва да се пресичат още в зародиш. Органите, които трябва да са активни и да вземат мерки са общинските власти. Това не отменя задълженията на полицията и охранителните органи, но трябва да се започне от местната власт”, подчерта Каракачанов.

„Проблемът е общ и трябва да бъде решаван с помощта на всичките институции”, добави още вицепремиерът.

По думите му ако неговата оставка би решила проблема, той е готов да я подаде.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов заяви, че е имало данни за нерегламентирано мирно събиране в Габрово. „По време на събирането, част от участниците в него, са се насочили към областния арест с цел да нахлуят в него и да се саморазправят със задържаните лица там. Ситуацията в дадения момент ескалираше. Оставяме институциите да си свършат работата. Каквото трябва МВР прави и ще бъде направено”, коментира още Иванов.