Повече са работещите ученици в Кюстендилско

  • 03 февруари 2019, 10:32
  • Default profile Автор Кирил Иванов
Medium %d0%b3%d0%be%d1%82%d0%b2%d0%b0%d1%87

66 ученици са работили през 2018 год. в Кюстендилска област през ваканциите или и през учебната година, казаха от регионалната инспекция по труда. За предходната 2017 год. те са били 40. Десетки ученеци от региона ряботят през цялата година. Повечето от работилите ученици са били бармани и сервитьори, но има и продавач консултанти по магазини и по търговски обекти, както и такива в производството.

Инспекцията е постановила отказ за ученик, който е искал да работи по ремонти на обекти по автомагистрала "Струма", преценено е, че условията и натоварването не са за момче на такава възраст. В 3-4 случая има отказ и за ученици под 16-годишна възраст - законът го позволява да бъдат наети, местата за които са били заявленията им обаче е преценено, че не са подходящи.

И по Нова година има 4 заявления и издадени разрешения за ученици да започнат работа. Процедурите за кандидатстване са облекчени доста - вече не са необходими 11 удостоверения и документи, а 7, нещата могат да се подават и онлайн,  коментираха трудови инспектори.