Повече творчество и по-малко документация, за да има млади учители

  • 03 ноември 2020, 10:12
  • Mini %d0%b8%d0%b3%d0%bb%d0%b8%d0%ba%d0%b0 Автор Иглика Горанова
Medium %d0%b0%d0%b4%d1%80%d0%b8%d0%b0%d0%bd %d0%bd%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%be%d0%b2

Забелязва се положителна тенденция на повишаване на интереса към учителската професия, което се свързва с увеличението на възнагражденията в тази сфера, но не можем да твърдим, че има някакъв много сериозен наплив към нея. Това, което се чува от страна на системата е, че когато някой учител се пенсионира обикновено трудно се намира негов заместник. Пенсионерите в образователната система не са кой знае какъв проблем, защото там, където те работят, обикновено се обявяват конкурси, но за техните места няма много сериозен наплив от млади кандидати. Така коментира пред Kmeta.bg ситуацията в образованието Адриан Николов от Института за пазарна икономика (ИПИ). По данни на НСИ има ръст в броя на учителите във възрастовата група 25-34 г. и той е с над 2500, но почти същият ръст има и при преподавателите над 60 г. Което означава, че професията е станала само донякъде привлекателна за младите хора.

Необходимата свобода

Николов препоръча не само да се увеличат заплатите на учителите, но и да им се даде възможност за изява като се премахнат стриктните учебни програми и те се заместят с едни по-широки рамки. Даването на повече възможности за инициатива и творчество, могат да направят професията по-привлекателна, смята още анализаторът. Той допълни, че в МОН си дават сметка за необходимостта от такава промяна, но той лично не може да се ангажира със срок, в който тя би се осъществила.

Професията е непривлекателна за младите кадри и с голямата документация, която трябва да водят учителите, коментира Николов. Учителите прекарват значителна част от времето си в писане на отчети и документи, защото МОН изисква страшно много информация, без да е известно дали прави някакви смислени анализи на база на тади информация, които да помогнат на образованието. Според анализатора свиването на административното бреме от една страна би позволило на учителите да съсредоточат по-голяма част от вниманието си върху провеждането на по-качествен и ползотворен учебен процес, a от друга би премахнало една от най-отблъскващите части на работата. Т