Повечето тежки катастрофи стават в селски райони

  • 19 юни 2015, 21:53
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 546c73955cb43

Над 55% от тежките пътни инциденти са в селски райони. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на pадио „Фокус“ Борислав Борисов, председател на Асоциацията на българските села. По думите му, една от причините е липсата на достатъчно контрол и затова той призова за създаването на селска полиция.


Той коментира, че вариантите за подобна структура са няколко. „Тя може да бъде държавна структура, може да бъде под формата на публично-частно партньорство или някакъв тип частна структура. Ако вземем опита, който има в съседна Румъния, там е държавна структура, но това не пречи сигурността да бъде допълнително гарантирана и от частни охранителни фирми, каквито има в България и работят на територията на селата“, коментира още Борисов. Той допълни, че в началото на следващия месец е планиран дебат по темата, който има за цел да изясни различните позиции и гледните точки. 


Борислав Борисов каза още, че политиците трябва да имат отговорно отношение към безопасността на хората в селата. Коментирайки пътната безопасност, той каза, че много от общините и кметовете на села не знаят за възможността да получат 100 % субсидия за изграждане на видеонаблюдение по линия на новите европейски програми.