Прага дава пари за опазването на египетските лешояди у нас

  • 10 декември 2013, 11:21
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52a6f8ae9dfd6

Местният парламент в чешката столица Прага подкрепи проект за опазване на египетския лешояд у нас. Той е разработен от Спасителния център за диви животни към "Зелени Балкани"-Стара Загора. Средствата, които Общинският съвет в Прага реши да отпусне, ще бъдат използвани за изграждането на две специализирани волиери за размножаване на египетски лешояди, уточни ръководителят на проекта "Завръщане на лешоядите в България" Елена Кметова, цитирана от БТА.


Дарението ще послужи също за изграждането на една клетка за настаняване на бедстващи птици. Парите, които ще получим от Прага, са от общинския бюджет на чешката столица. Те са постъпили от посетителските такси за Пражкия зоопарк.


Изграждането на волиерите вече започна, а консултант е Антонин Вайдъл - координатор на програмата за опазване на египетския лешояд към Асоциацията на европейските зоопаркове и аквариуми (ЕАЗА). "Насоки дава и Гуидо Чеколини от специализиран размножителен център за египетски лешояди в Италия", допълни още Елена Кметова.


Дарението се прави месеци след голямото наводнение в Прага, което принуди зоопаркът в чешката столица спешно да търси нов дом за много животни и птици. Балканите се явяват ключово място за връзката на изчезващата популация в Европа с популациите в Турция и Азия.


В същото време, в последните години размножаващите се двойки у нас критично намаляват. В Спасителния център в Стара Загора са останали едва три женски и един млад мъжки лешояд. Затова те се оказват изключително ценни от генетична гледна точка.