Пращат бюлетините от Бозвелийско в Института по криминалистика

  • 22 ноември 2019, 09:05
  • Default profile Автор Жулиета Цветкова
Medium %d0%ba%d1%80%d0%b8%d0%bc%d0%b8%d0%bd%d0%be%d0%bb%d0%be%d0%b3%d0%b8%d1%8f

Научноизследователският институт по криминалистика в София и лабораторията към Специализирания отряд за борба с тероризма ще изследват определените като недействителни бюлетини от кметския вот в с. Бозвелийско, община Провадия. Това реши Административният съд във Варна, който назначи две нови експертизи – съдебно-химическа и съдебно-техническа.

Вещите лица трябва да установят има ли по бюлетините следи от пишещо средство и по възможност да определят химическия му състав, без да нарушават целостта на предоставените за анализ образци. Те трябва да се произнесат и по какъв начин са нанесени поставените по бюлетините знаци и дали е използвано обезцветяващо пишещо средство.

Изборите в селото са манипулирани, вероятно чрез използване на химикалки с изчезващо мастило върху бюлетини, отчетени по-късно като недействителни. Това съмнение на досегашния кмет Живко Панев (БСП за България), който загуби изборите срещу кандидата на ГЕРБ Дамян Дамянов, бе потвърдено при първата експертиза на назначения от съда като вещо лице Богдан Богданов.  Според него върху 178 недействителни бюлетини има следи от натиск на химикал, но не и мастило – химическото вещество е изчезнало преди броенето на бюлетините. В 152 от тях избирателите са посочили за кмет Живко Панев, който загуби вота с 48 гласа. В едва 18 натискът е в квадратчето срещу името на Дамянов.

Междувременно Бозвелийско още е без кмет. Дамян Дамянов не успя да се закълне и да встъпи в длъжност, тъй като е задържан по подозрение за участие в организирана престъпна група за разпространение на наркотици. На предишното съдебно заседание той бе доведен под конвой, а следващото бе пренасрочено заради писмо от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“, че не може да бъде изведен от затвора във Варна.

Следващото заседание по делото е насрочено за 5 декември.