Правели дрехи менте цяла година във фабрика в Покровник

  • 15 март 2019, 14:30
  • Default profile Автор Владимир Симеонов
Medium %d0%b4%d1%80%d0%b5%d1%85%d0%b8

Районна прокуратура-Благоевград е образувала досъдебно производство за незаконно използване на регистрирани търговски марки.

На 13 март служители от отдел „Киберсигурност", заедно с колегите им от териториалния сектор „Борба с организирана престъпност", неутрализирали дейността на фабрика в село Покровник, незаконно произвеждала стоки, обозначени със защитени търговски марки.

Районна прокуратура – Благоевград е образувала досъдебно производство по случая за извършено престъпление по чл. 172б, ал. 1 от НК – използване на марка, промишлен дизайн в търговска дейност без съгласието на притежателя на изключителното право.

Разследването е започнало след депозиран сигнал от страна на пълномощник на собственици на търговски марки. Било е установено, че на интернет страницата www.vipdirect.net, който представлява електронен магазин за продажба на стоки от регистрирани търговски марки, се предлагат такива на значително по-ниски цени от действителните за оригиналния продукт от същата марка. Били са реализирани няколко покупки на стоки от марки „Moncler" и „G star Raw", като доставката им е била осъществена чрез куриерска фирма с пратка от гр. Благоевград.

По предварителни данни престъпното деяние било извършено в периода от май 2018 г. до 13 март тази година. В къща в село Покровник се шиели облекла, които чрез специални преси били брандирани с марки като Hugo Boss, G-Star, Dolce Gabana, Lacoste, Nike, Adidas и други. В търговски обект на ул. „Покровнишко шосе" в Благоевград били държани и предлагани за продажба стоки – предимно дрехи, носещи регистрирани търговски марки, които обаче не са произведени от носителя на съответните авторски права.

Продажбите на голямо количество дрехи, парфюми, очила, маратонки и модни аксесоари са извършвани основно онлайн, чрез създадени и администрирани специално за целта 14 интернет страници. Сайтовете били разработени основно за българоговорящи клиенти и снабдявали цялата страна с евтини и некачествени стоки, представяни като оригинални такива.