Правителството спасява най-старата църква в Свищов

  • 10 август 2016, 15:32
  • Default profile Автор Павел Стаменов
Medium hram2 1

vt-sn-svishtov-cyrkva1

Най-старата църква в Свищов ще бъде спасена. В най-скоро време започва работата по реставрацията. Възстановяването на храма „Свето Преображение Господне“ става възможно с осигурените средства от правителството. Около 500 000 лева ще струват строителните работи, става ясно от обявената от общината в Свищов обществена поръчка за изпълнител.

За средства Община Свищов молеше държавата от четири години насам. Храмът „Свето Преображение Господне” бе затворен в края на 2010 г., тъй като се разцепи. На пода му зейна двуметрова дупка. Днес пропукването в основите е още по-голямо, а цепнатини се виждат по цялата фасада на молитвения дом, който е един от най-големите в Свищов.

Църквата е включена в списъка на националните паметници на културата. В нея се пази плоча, на която са изписани имената на всички войници от крайдунавския град, загинали през Сръбско-българската, Балканската и Първата световна войни. Тя е поставена още през 1920 година.

През последната година опасността църквата да рухне напълно бе реална. Една от носещите колони бе поддала и поставяше под реална опасност целостта на духовното средище. Най-ценните икони и църковната утвар са изнесени и се съхраняват в общински помещения.