Правя най-добре 3 неща: занаята си, глупости и деца

  • 08 ноември 2018, 07:39
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium alain delon 22

На днешната дата през 1935 година  във Франция се ражда легендата на френското кино, мъжът с най-синия и магнетичен поглед - Ален Делон. 

Като дете на разбито семейство, бъдещата звезда има бурно и тежко детство – постоянно го изключват от училище. В началото на 50-те години се записва в армията и заминава като парашутист от френските военноморски сили за Индокитай. В средата на 50-те, вече обратно в родината, сменя какви ли не занятия: келнер, продавач, носач на пазара.

Актьорът има над 100 роли във филмови и телевизионни продукции. Филмографията на Делон е повече от богата - 95 роли в пълнометражни филми, мини сериали и телевизионни филми, продуцент на 30 заглавия, собствена продуцентска компания.

Споделя, че съжалява само за едно нещо, което не е направил през 60-годишната си кариера, а именно, че не се е снимал във филм на жена режисьор.

„Когато в това е замесена жена“ (1957) е първият му филм, там той играе гангстер. Франция полудява по сините очи и хладнокръвието на младока. Всички искат да знаят името му. Следват „Роко и неговите братя“ (1960), а в „Гепардът“ на Лукино Висконти Ален Делон е истинска звезда. Следващите му по-значителни роли са „Самураят“ (1967), „Басейнът“ (1969), „Сицилианският клан“ (1969), „Борсалино“ (1970), „Двама мъже в града“ (1973), а „Господин Клайн“ (1976) му носи и награда Сезар за мъжка роля - единственото отличие в кариерата му. 70-те превръщат Делон в икона - хладен градски циник, твърд мъжага с минало, любимец на жените, уважаван от мъжете, сложен характер от двете страни на закона. Следват „Като бумеранг“ (1976), „Смъртта на един негодник“ (1977), „Трима мъже за убиване“ (1980), „За кожата на един полицай“ (1981), „Неукротимият" (1983).

Ето и няколко мисли на легендарния актьор:

"Аз съм видял всичко и съм получил всичко. Но истинското щастие е в даването"​

"Правя най-добре три неща: занаята си, глупости и деца"

"За актьорите и държавните глави няма възраст за пенсиониране"

"Обичам да ме обичат така както аз се обичам"

"Няма нищо по-хубаво от жена, която прилича на жена"