Правят музея във Велинград достъпен за хора с увреждания

  • 20 юни 2013, 17:17
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52a1ad82228c4

Историческият музей във Велинград ще бъде достъпен за хора с увреждания и инвалидни колички, след като спечели проект "Осигуряване на достъпна среда и адаптиране на сградата на ИМ-Велинград за хора с увреждания". Договорът бе подписан от директорката на културната институция в курортния град с Агенцията за хора с увреждания.


Стойността на проекта е 28 544 лева, а изпълнението му е в рамките на 3 месеца и включва изграждането на адаптирано санитарно помещение и закупуване на самоходно устройство.


Спечелването на проекта е голям успех за музея във Велинград, който се помещава в родната къща на патрона на града - Вела Пеева в квартал "Каменица", защото така ще може да се отговори на съвременните условия за работа с посетителите.


Осъществяването му ще даде възможност на хората с увреждания. Ще бъде посещаван от възрастни и деца, дошли в музея, за да се запознаят с всички експозиции, независимо на кой етаж са разположени. Така музеят следва европейските стандарти и практики, според които всички обществени сгради трябва да гарантират лесен достъп за хора с увреждания.