Правят подпорна стена към Забърдо и Чудните мостове

  • 26 април 2019, 16:55
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium chudnite mostove

Чепеларе получава финансиране с постановление на Министерски съвет в размер на 590 366 лв., за да бори последствията от свлачищата при поройните дъждове. Средствата са за превантивни дейности, възстановяване на разходи за проведени спасителни и неотложни работи при овладяване на бедствени положения и за възстановяване на инфраструктурни обекти, казват от общината.

С 369 000  лв. от отпуснатите пари ще започне изграждане на подпорната стена на пътя, водещ към село Забърдо и Природната забележителност Чудните мостове. През изминалото лято пътят беше затварян на 3 пъти, поради опасност от свличане на земна маса. Така достъпът до селото и природния феномен беше ограничен. Общата стойност на проекта е на стойност 740 000 лв. 

154 366 лв. е сумата необходима за укрепване на пропадналия път, водещ до две села в общината – Острица и Лилеково. Пътят бе разрушен при обилните валежи през юни 2018 г. Към момента пътното платно е с широчина колкото една лека кола, преминаването на пожарна кола до двете села е невъзможно, с което се застрашава животът на жителите. 

Сумата за аварийните дейности при обилния снеговалеж на 26 февруари т.г. възлизат на стойност 67 000 лв. Така община Чепеларе ще може да изплати задълженията си към екипите, включили се в разчистването на снежните преспи и падналите дървета.

В края на миналата година, общината получи средства за щетите от бедствието през лятото на 2018 година в размер на 95 хил. лв. за аварийни дейности. Стартирането на зимния сезон на ски-зона Мечи чал бе възможно благодарение на възстановените средства в размер на над 100 хил. лв. за отстраняване на щетите върху горски път, преминаващ през туристическата писта на „Мечи чал“.

Въпреки трудностите, които наблюдаваме в местния парламент, благодаря за това, че Община Чепеларе е подкрепяна през изминалите 3  години и повече, чрез отпускане на целеви средства от държавния бюджет, чрез постановления на Министерски съвет. Това е доказателство, че държавните пари не се разпределят по политически пристрастия, а по необходимост, каза кметът на Чепеларе Славка Чакърова.