Правят профилактика на лъвa на Шипка

  • 02 май 2017, 19:00
  • Default profile Автор Цвети Василева
Medium  d0 bb d1 8a d0 b2 d1 8a d1 82  d0 bd d0 b0  d0 a8 d0 b8 d0 bf d0 ba d0 b0 1

лъвът на Шипка 1

Скулптурата на бронзовия лъв, неразделна част от Паметника на свободата на връх Шипка, обследват учени днес. Паметникът е затворен за посещения. Специалистите са взели проби от метала на статуята, правят се снимки с рентген на цялата скулптура. Най-лошият вариант, според учените, е вътрешната конструкция да е силно ерозирала, което би наложило демонтиране на лъва.

По първоначални данни конструкцията вътре е в добро състояние. В момента се изследва състоянието на бетона, налят в краката на лъва през 80-те години. Какви ще бъдат ремонтните дейности, ще стане ясно сллед резултатите от пробите.

Бронзовята статуя на лъва е дълга 8 метра и висока 4 метра. Изработена е от 28 бронзови черупки, с общо тегло 28 тона. Последният ремонт на паметника е правен през 80-те години на миналия век.

Паметникът на свободата на връх Шипка е построен с волните пожертвования на целия народ, по проект на арх. Донков и скулптора Андреев. Откриването му става на 26 август 1934 г. Паметникът наподобява средновековна българска крепост. Той е висок 31,5 метра и към него водят 890 стъпала. Над централния вход гордо се възправя бронзов лъв – символ на българската държавност. На останалите три страни са изписани имената на Шипка, Шейново и Стара Загора – бойните полета, напомнящи за подвига на българските опълченци.