Празник на еленския бут за трети път събира ценители на вкусния деликатес в Елена

  • 11 ноември 2015, 15:35
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 57786714 5fd7 ee41

За четвърта поредна година на 14 ноември празникът на еленския бут ще събере ценителите на вкусния деликатес от близо и далеч, съобщиха от Община Елена.


Идеята за осъществяването му е свързана и със спомена за провеждалия се някога по Димитровден събор, когато еленчани са се завръщали от гурбет с пълни кесии, кърската работа вече е приключила и всички са отпускали душите си във веселие и щедро посрещане на скъпи гости.


Така Празникът на еленския бут се е превърнал в чудесно културно събитие, което привлича много гости и е повод балканджии, пръснати из страната и по света, да се завърнат по домовете си. Известно е, че специфичният климат в района на град Елена е подходящ за приготвяне на сухи деликатеси. Свинският бут и рибиците след като се осолят добре, престояват дълго време с подправки, а после в продължение на месеци се сушат, докато се превърнат в онези познати кулинарни изкушения, на които никой не може да устои, обясниха от балканското градче.


В специално оформения кът ще може да се види старата традиция как се е пърлило прасе над трап. Пред погледа на публиката мъжете ще покажат всичко онова, което се случва с прасето до окончателното му разфасоване и майсторско оформяне на бутовете, а жените ще са заети с приготване на софрата, зорко наблюдаващи как работят мъжете и на весела раздумка с най- любопитните.


И тази година организаторите от Община Елена, Местният съвет по туризъм и Ротари клуб, са подготвили изключително богата програма. Отново е помислено за всички предпочитания: на сцената ще се изявят Веселин Маринов, Духов оркестър „Габрово” и ФА „Гоце Делчев”, а гост водещ ще е Богдан Томов. Предвидено е и състезание, в което един срещу друг ще се изправят най-силните мъже на празника.


Специални са грижите за децата – запазена за тях територия е Зала 101 в сградата на Общината, където от 10.30 часа всички са добре дошли – ще има творческа работилница за оцветяване на керамични фигури, прожекция на 2D анимация, Богдан Томов ще забавлява малчуганите малко преди почерпката с празнична торта. Представители на Местния съвет по туризъм са подготвили търговските обекти, от които всеки ще може да закупи желаните кулинарни и питейни изкушения. Домакините са помислили за всичко и вече с нетърпение очакват гости от близо и далеч.