Празник на фъстъка и фестивал на био производителите в Садово

  • 27 май 2017, 14:30
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium biobazar

Фестивал на био производителите и арт творците се провежда този уикенд на централния площад в Садово. В него участват близо 40 изложители.

Концерти, демонстрации, дегустации, дискусии и работилници очакват гостите на феста, съобщава marica.bg.

Днес и утре Садово ще събере на едно място почитатели на чистите екологични храни и напитки, последователи на биодинамичното земеделие и любителите на сувенири от естествени материали.

Фестът се провежда паралелно с традиционния Празник на фъстъка и с Първия национален фолклорен фестивал „Георги Пендов“, посветен на известния кларинетист, родом от Садово.

В Садово се произвеждат едни от най-качествените и вкусни фъстъци в страната. Там се намира и първото професионално земеделско училище в България и първата земеделска опитна станция.Ядкови млека, фрешове, хляб от лимец с квас и баници са част от кулинарните изкушения, които ще примамват посетителите на феста. Те ще имат възможността да  се научат как да плъстят вълна без рязане и шиене с техниката на мокро плъстене - само със сапун и вода.

Как се правят компостери за градината или терасата от подръчни материали и как да декорират еко торбички ще научат в творческите работилниците гостите на фестивала. 

Самодейни групи от няколко общини ще покажат своите певчески умения от 18 до 20 ч.